Selasa, 04 Desember 2012

Sajak Bahasa Sunda

Berbagai contoh kumpulan sajak dalam bahasa sunda dengan berbagai tema tentang alam, cinta, kaendahan alam, perpisahan, ibu, jante arkidam, buhun, pendek, keindahan alam dan masih banyak lagi. Semua contoh bisa di dapatkan disini, selain sebagai pembaca anda juga dapat menyumbangkan karya sendiri, silahkan lihat dibawah untuk lebih lengkap. 

SAJAK CINTA Dalam Bahasa Sunda
Hasan Wahyu Atmakusumah
Dina nyasar, nyawang pangalaman nu kaliwat
Waktu ngarasakeun nimat cinta nu munggaran
Tina hate tukeur ucap anu suci
Kuring bogoh ka anjeun!
Cikuray nu bisu milu nyakseni
Kum!
Tapi eta cinta laas ku katiga
ngijih muyarkeun pasini ati
Jadi. Eta rasa cinta nu teu kedal
Ambruk memeh ngawangun ngahiji
Nyi kenya ngolesed bari boboleh
Bongan jaman nu kiwari!
Kuring kapeupeuh puhu catur
tarima hirup tacan cukup umur
Naha di dunya aya keneh nu bisa
Mere cinta tanpa jangji rebu hiji?
Kiwari kuring nyukang sasak kinasihan
Neangan cinta nu pangger di unggal Insan
22 Agustus 1955
Sajak SUNDA TENTANG IBU

Di peuting anu tiis
Kalayan berselimut kasorangan
Kuterbangun melong wiati wiati kamar kuring
Terlintas di benak sosok engkau
Anu sok marengan kuring mapag isuk-isuk
Anu sok marengan kuring ngarasakeun panasnya sinar panonpoé
Anu sok marengan kuring nyaksian bulan sarta béntang
Sarta balik nganteur kuring ka dina saré anu panjang
Kabéh éta kiwari teu bisa deui kurasakan
Alatan ayeuna ku laér ti anjeun
Mekipun sabenerna ku teu bisa
Tapi ku yakin kabéh éta baris lekasan
Ibu………..
Kuring sono kalayan senyummu
Kuring sono jeung kaasih nyaah anjeun
Kuring sono kalayan belai lembutmu
Kuring sono baris pelukmu
Ku hayang kau weruh éta
Ibu……….
Kau sok aya
Dina unggal hembusan nafasku
Dina unggal léngkah suku kuring
Dina unggal naon anu ku gapai
Alatan kau kitu hartosna dina hirup kuring
Sajak BAHASA SUNDA TENTANG Kaendahan/keindahan ALAM
Sagara dumadakan ramai
deburan ombak terseret angin
ka tengah samudera éta
keur di biwir basisir
jelema waé menari-nari
Sagara ngondang sehamparan gunung samudera
datanglah ti penjuru sagala
nempo kami menari
nyanghareupan ahir sodorkan cai
sabot awak bermandi peluh
tapi ulah suguhkan seudati*)
sabab manéhna geus mati
Datang,
datanglah ti penjuru sagala
ramaikan sagara kami anu sepi
kalayan lagu anjeun anu sarat asih
Sajak SUNDA BUHUN
Jangjawokan Nyaliara Beubeureuh
(Jampe Pamelet)
Beubeureuh katineung
batu pacacar katinggang cai
Heur! Nyalangsakan ti puncak gunung
Palapar tepung na panon poe
Bebene ticangreud
Cangreudna paparuguh
geuning wanoh kuring si gagah
si gagah si menak si asih pating harayu
harayu mulih kanu sing ati
hurung pahoyong geugeut ka kuring
geugeut ka kuring
si raray bengray
yeuh nu genclang
yeuh nu caang
yeuh nu silar
nu genclang tur herang
nyurup papas ka panenjo
nu caang tur gumilang
nyecep papas ka pangrupa
Nu silar tur tumanenah
talar na wujud
wujud pangestu
mieling anjeun nu anjeun
nu anjeun ka Dewi Putri ngalanglayung
si raray bengray.
Itulah berbagai contoh tentang sajak dengan bahasa sunda dalam berbagai tema tentang alam, cinta, kaendahan alam, perpisahan, ibu, jante arkidam, buhun, pendek, keindahan alam dan masih banyak lagi. Semua contoh bisa di dapatkan disini, Bagi yang ingin menyumbangkan karya sajaknya bisa ditulis di form komentar dibawah. Selamat menulis dan berkarya.

Sumber : Bintang

Tidak ada komentar:

Poskan Komentar